Mål och inriktning
Vi riktar oss till dig över 65 år som har en diagnostiserad demenssjukdom. Med hjälp av djur och natur vill vi stärka den fysiska förmågan hos dig och öka ditt välbefinnande. Genom anhörigträffar och individuella samtal vill vi även stötta och ge trygghet till närstående. Målet är också att stimulera många olika sinnen och fånga just ditt intresse för aktiviteter. Vi stödjer närstående med individuella samtal, föreläsningar och utbildningar. Vi anordnar regelbundet med anhörigträffar.

Syftet

Syftet med dagverksamheten för äldre personer är att ge stimulans, aktiviteter och social samvaro så att den enskilde kan fortsätta att bo hemma. Syftet är också att bryta ensamhet och isolering genom att erbjuda ett meningsfullt innehåll i dagen. För anhöriga kan den enskildes vistelse på dagverksamhet innebära avlastning. (enligt socialtjänstlagen)

Miljö
Dagverksamheten ligger på markplan med uteplats. Vi har en stor trevlig lokal med möjlighet till olika aktiviteter. Vi kan erbjuda vila för den som är trött i vårt vilorum, vi har ett reminiscens rum där vi väcker minnen till liv genom att titta på saker från förr. Vi har vårat hemlika allrum där vi umgås, sjunger, dansar läser eller vad som faller oss in för stunden. I vårat matrum njuter vi av goda måltider och trevliga fikastunder. Lokalen ligger sjönära vid promenad-/joggingstråk. Vi har nära till en 4H-gård med djur som vi besöker dagligen för de som vill. Här finns tid att njuta av dofterna och de vackra färgerna som naturen i området erbjuder. Vi erbjuder en trygg och trivsam miljö. Vi har också våra hundar, Piccolina, Doris och Diva som ger mycket glädje och kärlek.

Mat/Måltider
I köket får du känna smak och doft av hemlagad mat och nybakat bröd. De som vill deltar i dukning, matlagning, bakning och diskning. Vi använder oss av ekologiska matvaror i möjligaste mån och formar måltiderna efter färg, form, konsistens, smak och doft vilka är viktiga aspekter för en positiv upplevelse av måltiden. Vi försöker anpassa våra måltider efter dina önskemål och behov. Vi firar alla högtider och uppmärksammar även högtider från andra kulturer.
Personalens kompetens
Vi som arbetar här har mångårig erfarenhet av att arbeta med personer som har en demenssjukdom. Vi har gått högskoleutbildning till Silviasystrar, en specialistutbildning om demenssjukdomar. Italiensk- och engelsktalande personal finns. Vår verksamhetschef är sjuksköterska med många års erfarenhet av demensvård.

Socialt innehåll/aktiviteter
Våra absolut viktigaste aktiviteter är upplevelser ute i naturen och våra trivsamma måltider. Vi erbjuder taktil massage, medicinsk fotvård, hårvård och manikyr. Genom dessa aktiviteter vill vi bidra till att öka ditt fysiska välbefinnande. Vi anpassar våra aktiviteter efter ditt rörelsebehov och intresse. Vi sjunger och dansar ofta och gärna i vårt allrum. Där kan vi även erbjuda målning, högläsning, lättare snickerier, bingo. När vi är ute så besöker vi djuren i 4H-gården, har picnic i "Bellmans trädgårdar", grillar vid vattnet eller tar en promenad runt Vinterviken. Har ni behov av en joggingrunda finns det alltid någon personal som hänger med.

Inflytande
Tillsammans med dig planerar vi det dagliga innehållet efter dina önskemål och behov. Huvudaktiviteten i verksamheten är utevistelse och i mån av tid erbjuds även andra aktiviteter efter önskemål.Vi lämnar ut en levnadsberättelse som du  tillsammans med en närstående fyller i och lämnar till oss som arbetar här. Den är frivillig att skriva och alla vi som arbetar här har full tystnadsplikt vad gäller att lämna ut information gällande levnadsberättelsen. Levnadsberättelsen är en viktig pusselbit för oss personal. Den hjälper oss att skapa en bättre bild av dig för att vi ska kunna ge dig en så bra dag som möjligt här hos oss. Genom att få tillgång till levnadsberättelsen kan vi som personal bättre stödja och trösta när minnet sviker och vardagen är svår att förstå. Med god kännedom om dig som gäst kan vi lättare lotsa dig om vi vet vad som är betydelsefullt för dig, vad som väcker illabefinnande hos dig även dina negativa och positiva upplevelser.
 

Övrigt
Dagverksamheten Sjöbrisen ingår i kommunens valfrihetssystem. Det betyder att du som blivit beviljad dagverksamhet själv får välja vilken verksamhet du vill vara på och vi har avtal med hela Stockholms stad. Dagverksamheten är till för dig som bor i eget boende eller på servicehus och behöver stöd i vardagen. Dagverksamheten kan även vara en avlastning för dig som vårdar en närstående i hemmet. Omfattningen av vistelsen här på Sjöbrisen anpassas efter förmåga, behov och önskemål. Du kan ansöka om plats i dagverksamhet hos biståndshandläggare på stadsdelsförvaltningen i den stadsdel där du bor. Du kan beviljas att delta i verksamheten från en dag upp till fem dagar i veckan. Hos oss kan du komma vardagar mellan 9.00 och 15.00. Är du morgontrött finns möjlighet att komma lite senare. Du kommer till oss från dörr till dörr med färdtjänst som kommunen ordnar med. Vi möter dig vid taxin för att välkomna dig in. Behöver du hjälp med medicinering under dagen så hjälper vi dig med det.